Joi, 30 mai, la Căminul Cultural Malaia a avut loc vernisajul expoziției participative „Colind Malaia! Explorare creativă pe Valea Lotrului”, un eveniment de promovare și valorificare creativă a patrimoniului imaterial, a peisajului natural și cultural local. Publicul a admirat lucrări semnate de Florin Ghenade (fotografie), Irinel Cîrlănaru (fotografie și video), Mihai Ivașcu (podcast), obiecte vechi (costume tradiționale, cusături, țesături), rețete tradiționale și povești aparținând membrilor comunității locale, expuse direct sau integrate în lucrările multimedia.
Expoziția a adus în prim-plan păstrători de tradiții locale: Dumitru Popescu, Pr. Marius Rogoz, Mariana Vărăticeanu, Anișoara Bambu, Valentina Nucă, Dinu Tertereanu, Răzvan Băzărîncă, Gica Cătăneț, Alin Pavelescu, Ioana Ionescu, Claudia Pleșanu.
Fotografiile au fost selectate din seria impresionantă realizată de cei doi artiști vizuali cu portrete ale membrilor comunității și obiective turistice precum: Cascada Scoruș, Peștera Laptelui, Bisericile de lemn din Malaia și Ciunget, lacurile și barajele Brădișor, Malaia, Galbenu și Petrimanu, Fântâna și Crucea Brătienilor, vârful Fratoșteanu, mânăstirea Malaia, Izvorul Sfânta Maria.
Sâmbătă, 1 iunie, o parte din lucrările foto au fost prezente într-o expoziție pop-up la DexiWorld Park, la invitația lui Ovidiu Deaconescu (căruia îi mulțumim și pentru sprijinul dat în panotarea expoziției la Căminul Cultural din Malaia).
Începând de duminică, 2 iunie, expoziția de fotografie a fost instalată permanent la Căminul Cultural din satul Săliște, comuna Malaia.
După reabilitarea Căminului Cultural din Malaia, împreună cu Primăria Malaia va fi realizat un nou set de fotografii de mari dimensiuni, astfel încât expoziția foto să poată fi expusă permanent și aici.
Licențiat în istorie la Universitățile din Pitești și Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Irinel Cîrlănaru a realizat proiecte artistice ce explorează identitatea și patrimoniul cultural: „Să iubim România!” promovează opt obiective UNESCO din România, documentând peisaje și monumente. „Heritage Romania” investighează istoria românească în Europa, iar filmul „Pentru Eroii care ne-au lăsat o țară” onorează eroii din Primul Război Mondial. Proiectul personal „Călător în Țara Dorului” a fost prezentat în multiple expoziții din 2012. Irinel a susținut workshop-uri de fotografie atât în România, Islanda și Norvegia.
Florin Ghenade, licențiat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București, este cunoscut pentru proiectul „Arbori Bătrâni”, în care a documentat arborii seculari din România timp de 6 ani. Proiectul său a fost expus la Cvadrienala de Scenografie din Praga, la CAR în Essen, Germania, și în orașe importante din România. Din 2016, Ghenade realizează portrete și vizualuri pentru tineri artiști și formații muzicale, disponibile pe platforma ConnectArts.ro.
Mihai Ivașcu, căruia îi mulțumim pentru participarea pro-bono în cadrul proiectului, a absolvit licența în Publicitate la SNSPA și masteratul în Studii Culturale la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, UNIBUC. A fost redactor la revista Art Out și reporter la Radio România Cultural. A publicat periodic în diverse reviste și a debutat cu volumul de poezie „pe cer jetoane” ((CDPL, 2019). Mihai a participat la numeroase rezidențe și festivaluri literare și colaborează cu Insula 42 și Centrul Național al Dansului București. Este fondatorul blogului mezanin.ro și lucrează la noi volume de poezie și piese de teatru.
foto: Irinel Cîrlănaru, Daniel Ivașcu, Oana Ivașcu